De in Berkel-Enschot gevestigde onderneming Naaijkens Innovative Design automatiseerde een vormenpers voor de chocolade-industrie op basis van vernieuwende aandrijf- en besturingstechniek. Een deel van de toegepaste technologie was nooit eerder in Nederland ingezet.

De broers Jorrit en Bart Naaijkens hebben ieder hun eigen bedrijf. Jorrit legt zich toe op industriële automatisering in de volle breedte en Bart op machinebouw in met name de verpakkingsindustrie. In 2015 werden ze benaderd door een fabrikant van matrijzen voor de chocolade-industrie. Het bedrijf heeft twee thermische vormenpersen waarvan de basis uit 1954 stamt. De afgelopen jaren vonden veel aanpassingen plaats aan deze persen. De persen zijn mechanisch in topconditie, maar er was sterke behoefte aan een upgrade om de persen weer naar de eisen en wensen van deze tijd te brengen.

Nieuwe unit

Met de 2-koloms persen worden matrijzen samengebouwd voor onder meer chocolade paashazen of Sinterklaas-figuren. Naaijkens ontwierp een nieuwe unit die achter de pers wordt geplaatst. De operator haalt de plaat waaruit de matrijzen worden vervaardigd uit de verwarmingsoven en legt hem op de pers. Vervolgens wordt de plaat verwarmd tot de streeftemperatuur is bereikt. Als hij eenmaal voldoende elastisch is, kan de pers hem thermovormen tot de juiste matrijs.

Eerste in Nederland

De oude pers was uitgerust met relaistechniek, waarbij de temperatuur van de verwarmingselementen handmatig werd geregeld. Voor de aansturing van de verwarmingsunit paste Naaijkens – als eerste in Nederland – de HCS4206-verwarmingscontroller toe. “Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe toepassingen, producten en applicaties. Toen we begonnen aan dit project, kwamen we op de site van Siemens deze verwarmingscontroller tegen. Met ondersteuning vanuit Siemens Duitsland zijn we ermee aan de slag gegaan. We hebben deze oplossing vooral gebruikt omdat we alle elementen individueel wilden aansturen.”

Veiligheid voor persen

Daarnaast investeerde Naaijkens in een softwarebibliotheek met safety-bouwstenen specifiek voor persbesturingen. Ook deze is in Nederland nog niet vaak ingezet. “Persen kunnen levensgevaarlijk zijn. Er worden niet voor niets hele hoge eisen aan gesteld. Wij laten de volledige veiligheid via de PLC lopen. Dankzij deze standaardbibliotheek zijn we zeker dat alles volledig in orde is. Bovendien is de certificering gelijk rond.”

Productief en flexibel

Door de combinatie van de S7-1500 advanced controller, remote I/O, een HCS4300 verwarmingscontroller en de V90 servo-techniek van Siemens is de vormenpers nu volledig geautomatiseerd volgens de huidige stand van techniek. Dit verhoogt de kwaliteit, flexibiliteit en capaciteit van de productie. Met behulp van de TIA Portal software verliep de engineering efficiënt. Naaijkens: “Wij werken al met de TIA Portal vanaf het begin en hebben deze software snel zien ontwikkelen. De voorbereiding en ondersteuning die in de huidige versie wordt aangeboden, is ronduit schitterend. Het werkt kostenbesparend en leidt tot een efficiënte centrale bediening met diagnose en meldingen via een HMI panel.

Reageer op dit artikel