Aan de Technische Universiteit Eindhoven doen onderzoekers ervaring op met een 3D-betonprinter. 3D-printen is voor de betonbouw een veelbelovende technologie.

“Het storten van beton in een mal beperkt je in de geometrie die je kunt maken”, aldus Freek Bos, universitair docent binnen de Faculteit Bouwkunde. “3D-printen biedt de vrijheid om complexe en minder complexe geometrische vormen te maken. Je kunt de vorm van de constructie exact afstemmen op de ontwerpeisen, terwijl je slim en zuinig omgaat met materiaal. Daarnaast biedt deze technologie het perspectief om ook andere, aan beton gelijkwaardige materialen te gebruiken.”

Onderzoekstraject

De Faculteit Bouwkunde verkent en ontwikkelt samen met de bouwindustrie de mogelijkheden van 3D-betonprinten. Op de campus van de TU Eindhoven staat een 3D-betonprinter die – laagje voor laagje – elf meter lange, vijf meter brede en vier meter hoge betonconstructies in verschillende vormen kan maken. Er lopen meerdere onderzoeken parallel aan elkaar. Zo onderzoekt men het optimale betonmengsel en wil men een intelligente printkop ontwikkelen, die verschillende productsoorten in verschillende vormen kan aanbrengen.

Mogelijkheden

Bos: “Wellicht kunnen we in de toekomst on site een 3D-printer neerzetten en dit koppelen aan lokaal verkrijgbare materialen. Het zou een mooie oplossing zijn voor ontwikkelingslanden. Of we zetten de 3D-printer in voor de bouw van hoogwaardige, minder goedkope constructies. Bijvoorbeeld geavanceerde gebouwelementen. De printkop komt tijdens het hele printproces één keer op elke geometrische positie in de constructie. Theoretisch kun je het materiaal afstemmen op de specifieke behoefte die op deze positie aanwezig is. Je kunt bijvoorbeeld een wand op sommige plekken versterken met vezels, terwijl je elders ruimte laat voor sensoren.”

Technische ondersteuning

De printer en het onderzoek worden gefinancierd door een groep bedrijven. Siemens ondersteunt met technische kennis en dacht mee over de besturing van de printer. Bos: “In de bouwsector is de ervaring met deze technologie nog beperkt. We willen leren van andere sectoren. Zo hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden. Als je meerdere werelden bij elkaar brengt, valt er altijd wat te winnen.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel