De Amerikaanse machinebouwer Timesavers is ’s werelds grootste producent van ontbraam- en breedbandschuurmachines. De vestiging in Goes zet in op digitalisering. De technologie van, maar ook kennisuitwisseling met Siemens speelt hierin een belangrijke rol.

De in Goes gebouwde machines zijn voornamelijk bestemd voor de Europese en Aziatische markt. Om aan marktwensen en hedendaagse veiligheidsvoorschriften te voldoen, is het design ervan enkele jaren geleden volledig vernieuwd. Hierbij zijn de machines uitgerust met HMI’s en PLC’s. Timesavers kocht deze aanvankelijk niet bij Siemens, maar stapte over op Siemens toen de SIMATIC S7-1200F op de markt kwam. “Een controller met geïntegreerde veiligheid betekende voor ons een kostenbesparing”, aldus managing director Paul Hartendorp. “Bovendien eiste een grote Duitse klant Siemens-technologie. Wij exporteren veel machines naar Duitstalige landen, waar Siemens bekend staat als betrouwbaar en vooruitstrevend.”

Time-to-market verkorten

Door de standaardisatie op Siemens-technologie kon Timesavers de time-to-market van de machines verkorten. Software-engineers van Timesavers zijn blij met de TIA-Portal (Totally Integrated Automation). “Ik hoef niet meer te werken met verschillende softwareomgevingen, maar kan alles in de TIA-Portal programmeren. Hierdoor kan ik sneller werken. Met een safety integrated PLC kunnen we eenvoudiger voldoen aan de veiligheidsvoorwaarden. De in- en uitgangen zijn vrij programmeerbaar en uitbreiding is eenvoudig,” aldus een van hen.

Digitalisering

De keuze voor PLC’s en HMI’s van Siemens is voor Timesavers ook een belangrijke digitaliseringsstap. Hierdoor beschikken de machines over ingebouwde intelligentie. Dit is volgens Hartendorp precies waar meer en meer klanten om vragen: “Op het terrein van digitalisering staat veel te gebeuren. Wij willen volop mee in deze ontwikkeling. Vorig jaar zijn we een innovatieproject rond Industrie 4.0. gestart.” Digitalisering biedt machinebouwers en hun klanten tal van voordelen. Rogier Janssen, Key Account Manager Digital Industries bij Siemens, licht er enkele uit: “Denk aan virtueel in bedrijf nemen en het trainen van operators. Met data uit het veld kun je bovendien breed optimaliseren. Je kunt de uptime verhogen, maar ook het energieverbruik en de onderhoudskosten reduceren.”

timesavers

Kennis delen

De financiële ruimte en bereidheid om in digitalisering te investeren is in de metaalverwerkende industrie niet overal even groot. Hartendorp: “Klanten voor wie wij grote, speciale projecten uitvoeren, zijn al lang met digitalisering bezig. Ze gebruiken de datablokken uit onze machines om dashboards te bouwen. Kleine en middelgrote plaat-verwerkende bedrijven zijn veel minder IoT-gericht. Ze hebben ook vaak de vereiste kennis niet huis.” Het kennisaspect vormt ook voor Timesavers zelf een uitdaging: “Een Chinese klant vroeg onlangs of wij met onze machine ook een dashboard kunnen meeleveren. We zijn echter machine- en geen softwarebouwer. Ook daarom is de keuze voor Siemens een goede stap. Siemens heeft een netwerk van partners die ons hierbij kunnen helpen.”

Forum

De samenwerking tussen Timesavers en Siemens gaat verder dan alleen het afnemen en leveren van elektrotechnische componenten. Ook het delen van kennis staat centraal. Hartendorp wil hier samen met Siemens verder invulling aan geven door in de vorm van een ‘forum’ in gesprek te gaan met de markt die Timesavers bedient. “Klantrelaties zijn vaak complex. Zo willen managers graag touch screens, terwijl veel operators juist liever met knoppen blijven werken. We zien dit vooral bij Amerikaanse klanten. Dit maakt het lastig om met Europese techniek de Amerikaanse markt te bedienen. Ook het delen van data is een uitdaging. Om onze machines te kunnen verbeteren, hebben we data nodig over hun prestaties in het veld. We moeten vaak veel moeite doen om deze data van klanten te krijgen.” Janssen: “Het is begrijpelijk dat bedrijven hun netwerken niet zonder meer toegankelijk maken voor externen. Maar je kunt data uit de PLC goed beveiligd in één richting versturen. De overgang van knoppen naar HMI’s is een kwestie van gewenning. Wie kon zich vijftien jaar geleden voorstellen dat we met de smartphone zouden gaan telebankieren? Vandaag de dag doen we het allemaal.”

Wederzijds vertrouwen

Verdere digitalisering zal Timesavers helpen de concurrentiepositie te versterken. Hartendorp: “Op termijn willen we onze machines volledig autonoom maken, waardoor ze geïntegreerd kunnen worden in complete productielijnen. Als partner kan Siemens ons hierin ondersteunen. Open samenwerking met onze leveranciers is de basis voor innovatie. Of het nou om koelvloeistof, schuurbanden of PLC’s gaat, de kwaliteit en intelligentie van onze installaties wordt bepaald door de componenten waaruit we ze opbouwen.”

Reageer op dit artikel