Siemens breidt de toepassingsmogelijkheden voor haar telecontrol-eenheden uit de Simatic RTU3000C-productserie uit met nieuwe hardware en software: de nieuwe Simatic RTU3031C (Remote Terminal Unit/RTU) beschikt over geïntegreerde GPS-functionaliteit voor het vergelijken van de ingestelde waarde met de werkelijke waarde. Dat maakt de RTU niet alleen geschikt voor statische toepassingen, zoals de bewaking van decentrale meetpunten in de waterindustrie, maar ook voor mobiele toepassingen die lokalisatiefuncties vereisen.

Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan positiebewaking van drijvende scheepvaarttekens of het volgen van containers. Bovendien brengt Siemens een Extension Board op de markt, waarmee gebruikers maximaal acht extra sensoren op de telecontrol-eenheden kunnen aansluiten. Daarnaast is er nieuwe firmware voor de productserie, die gebruikers nieuwe functies biedt, zoals een verbinding met redundante centrales en nieuwe functieblokken voor de statistische evaluatie van proceswaarden.

Omgevingen zonder stroomvoorzieningen

De compacte en robuuste Simatic RTU3000C telecontrol-eenheden zijn speciaal ontworpen voor energie-autonoom bedrijf in omgevingen zonder stroomvoorziening en zijn geoptimaliseerd voor energiezuinig bedrijf. Ze kunnen redundant van stroom worden voorzien, bijvoorbeeld door middel van maximaal zes batterijmodulen of een oplaadbare accu met zonnepaneel. Ook kunnen ze worden gebruikt in zware omgevingsomstandigheden, zoals temperaturen van -40 °C tot +70 °C of onder water (beschermingsgraad IP68). Met de Simatic RTU3031C breidt Siemens deze productserie uit met een RTU die kan worden aangesloten op een GPS-antenne en die lokalisatie en tijdsynchronisatie biedt via het GPS-signaal. Gebruikers kunnen zo procesdata van op afstand gelegen of zelfs mobiele meetpunten bewaken, zoals vullingsgraad, niveau en stroomsnelheid, evenals druk en temperatuur. De RTU3031C beschikt over een geïntegreerd UMTS-modem, waarmee de verzamelde data tijds- of gebeurtenisafhankelijk naar een centrale worden verstuurd.

Verschillende uitleesopties

Zoals alle telecontrol-eenheden in de RTU3000C-productserie ondersteunt het nieuwe apparaat niet alleen verbinding met een centrale op basis van telecontrol-protocollen (IEC 60870, DNP3, Sinaut ST7 en Telecontrol Basic), maar wordt ook gebruik gemaakt van een datalogger. Bovendien kunnen alle gemeten proceswaarden worden opgeslagen in een intern geheugen of op een SD-kaart. Deze gegevens kunnen op afstand worden uitgelezen via web-based beheer, of naar gedefinieerde partners worden verstuurd via beveiligde bestandsoverdracht of e-mail. Dankzij geïntregreerde in- en uitgangen kunnen de sensoren direct worden aangesloten. Het apparaat biedt als enige in de serie vier extra digitale outputs (DO), uitgevoerd als snelle solid-state relais, naast de standaard vier analoge ingangen (AI), acht digitale ingangen (DI) en vier digitale uitgangen (DO).

Het nieuwe Extension Board voor de RTU3000C- productserie maakt de aansluiting van acht aanvullende sensoren via Modbus RTU mogelijk. Het kan worden gebruikt met alle varianten in de productserie, zoals met de Sitrans FM MAG8000 voor flow sensor-metingen. Hiervan profiteren gebruikers in uiteenlopende sectoren, die aanvullende informatie van de sensoren (bijv. diagnostische informatie) willen benutten.

Verbeteringen

De nieuwe V3 firmware biedt tal van verbeteringen, zoals de verbinding met centrales met redundante IEC 60870 masters, uitbreidingen in web-based beheer en gebruikersadministratie, WAN-verbinding via DNP3, en IEC 60870 zonder OpenVPN om de RTU3030C of RTU3031C te bedienen via verbindingen die al versleuteld zijn door mobiele-telefonie-providers (private APN’s). Bovendien hebben gebruikers toegang tot nieuwe functieblokken voor statistische functies, pulstrein-output voor nauwkeurige regeling van periodieke signalen, en voor het beheer van de bedrijfsstatus van de module (veilig afsluiten, opnieuw opstarten, etc.). Hardware-uitbreidingen maken bovendien snellere totstandkoming van de verbinding bij versleutelde verbindingen mogelijk.

Reageer op dit artikel