Een ritje door het Haagse Zuiderpark met de treinen van Stoomgroep West is een feest voor jong en oud. Siemens ondersteunt de modelbouwvereniging met PLC-technologie om het sein- en wisselsysteem te moderniseren. Dit verhoogt de veiligheid op de baan én het plezier voor de machinisten en hun passagiers.

Stoomgroep West bestaat bijna 45 jaar en heeft altijd zelfstandig het hoofd boven water kunnen houden. Bestuurslid Onno van der Wilk is daar trots op. “Onze leden zijn allemaal vrijwilligers. We doen alles zelf, op eigen kracht, en ontvangen geen subsidie.” Van de ruim 60 leden is ongeveer de helft actief lid. In de wintermaanden, als de treintjes niet rijden, komen ze samen om te klussen, repareren en onderhouden. Dit gemêleerde gezelschap deelt één grote passie: het bouwen van treintjes. Van der Wilk: “We zijn blij dat ook jongeren de weg naar onze vereniging vinden en de smartphone opzij leggen om mee te knutselen aan onze treinen en systemen. Je leert hier een heleboel van elkaar en kunt opgedane kennis meteen toepassen in de praktijk. Naast klassieke frees- en draaibanken werken we met de meest moderne technologie. De LOGO!-controllers die we van Siemens hebben gekregen zijn hier het beste voorbeeld van.”

stoomtrein

Moderniseringsslag

Met de LOGO!-controllers wordt het treinverkeer in het Zuiderpark in goede banen geleid. Servicemonteur en Stoomgroep West-lid Rico Möllers: “Ons voormalige seinsysteem was verouderd en had een beperkte functionaliteit. De afgelopen jaren stonden veel seinen gewoon uit. Dankzij de PLC-technologie hebben we weer een betrouwbaar, feilloos werkend systeem. Dit borgt de veiligheid op de baan en voorkomt dat treinen met elkaar in botsing komen.” Het systeem zal na de winter volledig op de nieuwe PLC-technologie draaien. De eerste ervaringen zijn veelbelovend. Engineer en Stoomgroep West-bestuurslid Patrick IJsveld: “Het systeem is eenvoudig te bedienen en biedt extra functionaliteit. We hebben minder last van storingen en kunnen storingen sneller detecteren en oplossen. We hebben ook de sensoren in de rails vernieuwd. Vroeger bleef het systeem hangen als de sensoren vervuild waren, maar nu worden er als tijdelijke oplossing automatisch seinen en wissels in een veilige stand gezet. Heel veilig!”

Toekomstgericht

De nieuwe technologie maakt uitbreidingen in de toekomst mogelijk. Möllers: “Ons oude systeem weerhield er ons van nieuwe dingen te bouwen. We kunnen nu eenvoudiger eens een extra spoor aanleggen op punten waar al veel sporen samenkomen. Het uitrijden is geautomatiseerd, waardoor we in de seinhuizen geen mensen meer nodig hebben. Dat is fijn, want we hebben zat andere taken voor onze actieve leden!” In de seinhuisjes komen oude en nieuwe treintechniek op prachtige wijze bij elkaar. Een groot aantal hendels om wissels handmatig te bedienen is gekoppeld aan de PLC. Door te werken met de meest recente versie 8.2 van LOGO! profiteert Stoomgroep West van vooruitstrevende functionaliteit. Seinen en wissels kunnen via de laptop op afstand worden bediend. Valt de spanning weg, dan krijgen de leden automatisch een SMS zodat ze actie kunnen ondernemen. “We kunnen in de PLC ook zien hoe vaak een wissel is omgegaan en hierdoor beter onderhoud inplannen.”

Op stoom!

Van der Wilk: “We zijn zó blij met deze bijdrage van Siemens. Een godsgeschenk voor onszelf en onze bezoekers!” Stoomgroep West heeft 12 stoomlocomotieven, 6 diesel/benzine-locomotieven en 4 elektrische locomotieven. Een aantal leden heeft daarnaast nog een eigen locomotief. De treintjes zijn in de lente- en zomermaanden een trekpleister voor jong en oud. Jaarlijks komen er zo’n 60.000 bezoekers op af. Men kan op het terrein ook picknicken, waardoor de treinbaan een populaire bestemming is voor kinderfeestjes.

Lotte Honselaar, Product Manager Factory Automation bij Siemens: “Fijn om te zien dat we met onze LOGO!-controllers deze enthousiaste groep modelbouwers en hun gasten op stoom kunnen houden. Veel Siemens-collega’s wonen in Den Haag en hebben met hun (klein)kinderen al heel wat gezellige uren doorgebracht op de stoomtreintjes in het Zuiderpark. Dit leuke initiatief in de achtertuin van ons hoofdkantoor houden wij graag mee in stand.”

Wil je zelf een treinritje maken in het Zuiderpark? Kijk voor meer informatie op www.stoomgroepwest.nl

Reageer op dit artikel