In Neurenberg heeft van 26 t/m 28 november de dertigste editie van de SPS plaatsgevonden. Sinds dit jaar staan de letters SPS voor Smart Product Solutions. Ruim 1.500 standhouders presenteerden op de beursvloer hun technologie voor industriële automatisering. Onder het motto ‘Thinking Industry Further’ toonde Siemens haar volledige Digital Enterprise-portfolio met onder meer nieuwe oplossingen voor Edge Computing, Artificial Intelligence (AI), Process Control en Virtual Reality.

De SPS is wereldwijd de ‘Grand Prix’ onder de beurzen voor elektrificatie, automatisering, en digitalisering. Jaarlijks bezoeken zo’n 66.000 industrievertegenwoordigers de beurs. Machinebouwers, projectontwikkelaars, engineers en operators maken er kennis met de laatste stand van de techniek.

Digitale transformatie

Siemens is van oudsher sterk vertegenwoordigd op de SPS. Dit jaar was de hele hal 11 van het beurscomplex in Neurenberg gewijd aan de industriële technologie van Siemens. Op dinsdag 26 november bracht een delegatie van eindklanten en technologiepartners van Siemens in Nederland een bezoek aan de SPS. De deelnemers werden begeleid door Gert Bravenboer en Freek Marks van Siemens Digital Industries. De dag begon met een toelichting hoe Siemens als technologieconcern de industriële sector stapsgewijs begeleidt op de weg naar digitalisering. Industriebedrijven gaan geleidelijk over van PLC-gestuurde naar data-gedreven proces- en productieomgevingen. Waardoor ze meer duurzaam worden, flexibeler en efficiënter. Terwijl de security uiteraard goed geborgd is.

Van data naar waarde

Bij digitalisering gaat het niet om de hoeveelheid data die bedrijven verzamelen, maar wel om de meerwaarde die deze data opleveren. Gegevensrijke ondernemingen hebben steeds vaker een data-analyselijn parallel aan hun productielijnen. Via de open cloud-omgeving MindSphere van Siemens kunnen data worden verzameld, geanalyseerd en omgezet in informatie. Daarnaast lanceert Siemens op de SPS haar nieuwste oplossingen voor Edge Computing. Hiermee kunnen proces- en machinedata direct aan de machines en processen worden verzameld en geanalyseerd. Op die manier wordt data-analyse solide verankerd in het hart van industriebedrijven. De resultaten hiervan vloeien direct terug in het ontwerp- productieproces. Edge Computing is een krachtige oplossing voor het snel en continu analyseren van data. MindSphere is meer geschikt voor data die niet op korte termijn geanalyseerd te hoeven worden en voor de analyse van data uit machines en fabrieken die over de hele wereld verspreid staan. Tussen de Edge Computing-oplossingen en MindSphere van Siemens kunnen uiteraard ook data worden uitgewisseld.

Steeds meer co-creatie

“In co-creatie met onze technologiepartners en eindklanten realiseren we mooie dingen”, aldus Bravenboer en Marks. Dit bleek tijdens een rondleiding op de Siemens-stand, waar veel voorbeelden te zien waren van gezamenlijke innovatie door Siemens en partners. De Nederlandse delegatie kreeg het volledige Digital Enterprise-portfolio te zien. Dit combineert slimme end-to-end oplossingen met digital twins, waardoor bedrijven binnen hun hele waardeketen de echte en virtuele wereld kunnen integreren. Dit draagt bij aan kortere ontwerp- en productietijden en biedt kansen om ontwikkel-, productie- en onderhoudstrajecten continu te verbeteren. De time-to-market kan worden verkort en machinebouwers krijgen tools in handen om nieuwe data-gedreven businessmodellen in de markt te zetten.

Noviteiten PCS Neo en WinCC Unified

Siemens lanceerde op de SPS ook PCS Neo, de opvolger van het Proces Control System PCS7. PCS Neo is gebaseerd op HTML5 en daardoor toepasbaar op alle (ook mobiele) devices. Het gebruiksgemak is vereenvoudigd. Ook het nieuwe SCADA WinCC Unified draait op alle devices. Onder de talrijke andere noviteiten die Siemens op de SPS presenteerde, zijn ook de HMI Comfort Panels met Edge Computing-functionaliteit en slimme Virtual Reality-toepassingen voor onderhoud.

Stapsgewijze transformatie

Het kan nog jaren duren voor Smart Factories – zelfsturende en zelflerende systemen – breed vertegenwoordig zijn. In sommige sectoren, zoals de automobielindustrie, is deze ontwikkeling al verder dan in andere. Maar één ding staat vast: de digitalisering van de industrie is zich volop aan het voltrekken. Standaardisatie, connectiviteit en communicatie geven antwoord op de grote uitdagingen van industriebedrijven om flexibeler en (energie)efficiënter te worden en schept kansen om plants op voorspellende wijze te gaan onderhouden. De combinatie van data-analyse en kunstmatige intelligentie kan processen zelflerend maken. Zo kunnen robots zélf leren onderdelen te handelen waarmee ze nog nooit eerder gewerkt hebben.

Informatief en gezellig

Voor de Nederlandse delegatie was het bezoek aan de SPS een kennisrijke, inspirerende en ook gezellige ervaring. Ondanks het strakke programma was er voldoende ruimte om kennis en ervaring uit te wisselen. Na een beursdag vol innovatie sloot de delegatie de reis af met een Frankisch avondmaal in de historische binnenstad van Neurenberg.

Reageer op dit artikel