In een interview met het vakblad Automatie vertellen Zeljko Simic en Robert-Jan de Leede hoe een gemeenschappelijk software framework industriële bedrijven helpt sneller en flexibeler te werken.

De beide Siemens-experts gaan in op de verregaande integratie binnen hedendaagse industriële omgevingen. Engineers kunnen tegenwoordig binnen één omgeving op basis van één programmeertaal zowel PLC’s als high-end aandrijvingen programmeren. Ze worden hierdoor multidisciplinair inzetbaar, wat vooral voor machinebouwers een interessante ontwikkeling is.

Eén centrale database

De Leede en Simic beschrijven de voordelen van industriële softwareplatforms die de keten van engineering via productie tot beheer en onderhoud volledig integreren. Door gebruik te maken van één centrale database wordt in de hele keten met dezelfde, actuele data gewerkt. Dit leidt tot meer efficiency en optimalisatie. “De markt vraagt steeds meer om procesverbetering op basis van data-analyse. De tools voor slimme diagnose zijn inmiddels beschikbaar. Door de koppeling met de cloud komt er een extra dimensie bij: machines, applicaties en zelfs complete fabrieken kunnen hierdoor vanaf iedere locatie worden gemonitord en beheerd.”

Digital twins

De digitalisering is op het operationele niveau al volop gaande en legt de basis voor nieuwe businessmodellen. De volgende stap is volgens De Leede en Simic virtual commissioning. De technologie van Siemens om hardware-loos te ontwerpen en te testen met behulp van digitale twin modellen wordt al veelvuldig ingezet in onder meer de automobielindustrie en de ruimtevaart. De komende jaren zullen steeds meer andere industrietakken er gebruik van gaan maken. Prototyping wordt hierdoor sneller en goedkoper, de time-to-market wordt korter.

U kunt het volledige interview hier als PDF downloaden.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel