Bemalingsbedrijven willen de hoeveelheid afgepompt grondwater continu en nauwkeurig kunnen opvolgen. Via automatische overdracht van data uit de flowmeter in de pompinstallatie kunnen zij hun projecten op afstand monitoren. De Smart Handy, een ontwikkeling van BBA Pumps in samenwerking met Siemens, doet op steeds meer projecten zijn intrede.

BBA Pumps is een toonaangevend producent van mobiele pompsystemen en de bijbehorende accessoires. In Nederland distribueert het bedrijf zijn oplossingen via zusterbedrijf Distrimex Pompen & Service BV. Naast het verstrekken van advies verzorgt Distrimex de professionele plaatsing van pompen en onderhoud. Distrimex heeft een 24-uurs storingsservice.

Grondwatermanagement

Een deel van de Distrimex-klanten is actief in het grondwatermanagement. Vanuit kostenoogpunt is het voor deze bedrijven zeer belangrijk dat waterstromen nauwkeurig worden gemeten. Maar nauwkeurigheid is niet het enige criterium bij de keuze voor een flowmeter. Men wil ook op plaatsen kunnen bemalen waar geen stroomvoorziening is. Dit in combinatie met de mogelijkheid om meetgegevens automatisch en draadloos door te sturen.

Intelligente oplossing

Om tegemoet te komen aan deze vraag integreert Distrimex de SITRANS F M MAG 8000 elektromagnetische flowmeter in de pompinstallatie. De oplossing wordt aangeboden onder de naam Smart Handy. De flowmeter is ondergebracht in een robuuste behuizing op maat. Distrimex koos voor de MAG 8000 omdat deze heel nauwkeurig meet (0,2 tot 0,4%) en gevoed wordt door externe lithiumbatterijen met een lange levensduur. De MAG 8000 heeft geen bewegende onderdelen en hoeft niet jaarlijks te worden gekalibreerd en gecertificeerd. Via de ingebouwde 3G/UMTS draadloze communicatiemodule kan hij op afstand, per SMS, worden geconfigureerd en verstuurt hij zelf informatie. Gebruikers kunnen instellen hoe vaak per dag ze per e-mail of SMS een update van de datalogger willen ontvangen. Vanzelfsprekend worden data via een beveiligde verbinding verstuurd.

Minder reiskosten

Bemalingsbedrijf Henk van Tongeren integreerde de Smart Handy in een web-platform voor zichzelf en klanten waarmee projectgegevens live kunnen worden ontvangen en gemanaged. Van Tongeren zet de oplossing in bij de bouw van een ondergrondse parkeergarage in Apeldoorn. Tijdens de werkzaamheden moet grondwater continu worden weggepompt. In de afvoerleiding is een MAG 8000 geplaatst die via de Smart Handy-toepassing vier keer per dag data over het verpompte water verstuurt. Op basis van deze informatie kan het project goed gemonitord worden. Afwijkende datapatronen kunnen er bijvoorbeeld op wijzen dat de pompen niet goed functioneren. In dat geval kan Van Tongeren snel bijsturen. Het bemalingsbedrijf kan op deze wijze de kosten voor zichzelf en de opdrachtgever flink reduceren. Vroeger moesten operators jaarlijks vele kilometers rijden om de data ter plekke af te lezen. Door de intelligente, automatische dataoverdracht heeft men snel en eenvoudig een goed overzicht over het project.

www.distrimex.nl

 

 

 

Reageer op dit artikel