Goed opgeleide technici worden steeds schaarser. De studenten aan de Siemens Technik Akademie in Berlijn zijn dan ook zeker van een baan als ze klaar zijn met hun studie.

In Nederland gaan sinds 2016 jaarlijks zo’n 70.000 technische vakkrachten met pensioen, terwijl er slechts 30.000 jongeren in een technische richting afstuderen. “Dit gaat wringen”, zegt Jan Plak, bij Siemens verantwoordelijk voor de arbeidsmarktcommunicatie via scholen. “Door de sterke focus op de kenniseconomie zijn we uit het oog verloren dat we ook mensen nodig hebben die dingen maken. Niet iedereen kan in de handel of dienstverlening werken. We hebben in Nederland een aantal grote OEM’ers, bedrijven om trots op te zijn, maar die opereren een beetje in stilte. Je ziet er amper wat van.”

“Mechatronische kennis wordt voor de hele industriële sector steeds belangrijker.”

Techniekpact

Siemens is betrokken bij het Techniekpact dat de overheid met de onderwijssector en het bedrijfsleven sloot om meer jongeren de technieksector in te krijgen. Plak: “We zijn zeer actief in het onderwijs. We trainen docenten, geven gastcolleges en zorgen ervoor dat technische scholen over modern oefenmateriaal beschikken. Ook organiseren we technische opleidingen en bijscholing voor volwassenen.”

Duaal onderwijs

In Berlijn biedt Siemens AG een volledig betaalde vakopleiding aan voor jongeren uit heel Europa. De Siemens Technik Akademie is een unieke vorm van duaal onderwijs tussen mbo en hbo in. De deelnemers worden geselecteerd via landelijke sollicitatieprocedures. Ze volgen 3,5 jaar klassikaal onderwijs in het Duits, gecombineerd met veel praktijkoefening. De studenten mogen ook meewerken in de grote fabrieken van Siemens in Berlijn. Plak: “Een unieke kans voor jonge mensen om veel te leren en een exclusief kijkje te nemen in de keuken van Siemens.”

Mechatronica

Het lesprogramma staat in het teken van mechatronica. Dit grensgebied tussen werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ICT is een specialisme van Siemens en wordt voor de hele industriële sector steeds belangrijker. Binnen Industrie 4.0 communiceren machines en producten onderling en wordt ook de interactie tussen mens en machine groter. Het optimaliseren van productieprocessen door de inzet van IT is werk voor specialisten die zowel de software- als de hardwarekant beheersen.

Totaalpakket

De belangstelling voor de Siemens Technik Akademie is bijzonder groot. De studenten krijgen dan ook een aantrekkelijk totaalpakket aangeboden. Ze worden gehuisvest in het Berlijnse stadsdeel Siemensstadt, vlakbij het Werner von Siemenspark waar de lessen worden gegeven. De woning, vluchten naar huis, lesgeld en een bescheiden salaris: het wordt allemaal geregeld. De inschrijving voor het volgend schooljaar is onlangs geopend. Bij Siemens in Den Haag vinden binnenkort weer de sollicitatieronden plaats. Siemens Nederland hoopt later dit jaar vier nieuwe studenten naar Berlijn te sturen.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel