Siemens heeft voor het eerst via 3D-printen een blad voor een gasturbine gemaakt dat 13.000 rpm en een temperatuur van 1250 °C aankan. Een doorbraak in de toepassing van 3D-technologie in de energiesector, één van de meest uitdagende sectoren voor 3D-printing.

3D-printen is een belangrijke pijler in de digitaliseringstrategie van Siemens. De productie van het blad is een samenwerking tussen internationale Siemens-specialisten. Het blad is in Worcester gemaakt in de 3D-printfabriek van Material Solutions, een bedrijf dat onlangs door Siemens is opgekocht.

Uitgebreid getest

De bladen geprint voor de SGT-400, een industriële gasturbine die een vermogen kan leveren van 13MW. Ze zijn laagje voor laagje opgebouwd uit een hoogwaardig poeder gemaakt van een polykristallijne nikkel-legering. Siemens heeft de turbinebladen uitgebreid getest. Ze zijn bestand tegen een hoge druk en temperatuur en kunnen grote mechanische krachten weerstaan.

Sneller en efficiënter

Siemens pioniert volop met 3D-printing, dat een radicale verandering van traditionele productieprocessen met zich meebrengt. Prototypen kunnen dankzij deze techniek tot 90% sneller worden ontworpen. Siemens kan daardoor de ontwikkeling van nieuwe ontwerpen voor gasturbines versnellen en nieuwe producten veel sneller naar de markt blijven. Tevens kan er veel beter worden ingespeeld op specifieke wensen van klanten.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel