Moderne F1-auto’s zijn een prachtig voorbeeld van digitalisering. Hun prestaties worden op basis van real time data uit tientallen componenten continu verbeterd. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door industriële automatiseringstechnologie. Tijdens de Racing Automation Experience Tour demonstreerde Siemens hoe de laatste ontwikkelingen op dit gebied de maakindustrie sneller, flexibeler, kostenefficiënter en energiezuiniger maken.

Siemens is sinds 2005 technologiepartner van Red Bull Racing, het F1-team van Max Verstappen en Pierre Gasly. De afgelopen jaren zijn zowel de buitenkant van de raceauto als de door Siemens geleverde software voor Product Lifecycle Management (PLM) sterk geëvolueerd. “Wekelijks vinden er aan de auto honderden designaanpassingen plaats”, aldus Zeljko Simic, teammanager Factory Automation & Proces Automation bij Siemens. “Dag in dag uit worden data uit tientallen componenten omgezet in informatie met als doel Max Verstappen tot wereldkampioen te maken.”

Digital Factory

In het Airborne Siemens FieldLab in Ypenburg, op de circuits Zandvoort en Assen, in Classic Carpark Boxtel en bij Burton Car in Zutphen presenteerde Siemens de afgelopen twee weken de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van motion control, aandrijf- en besturingstechnologie. Heel wat Nederlandse bedrijven zijn samen met Siemens en Siemens Solution Partners op weg naar een digitale factory-omgeving waarbinnen producten en machines snel, flexibel, kosten- en energie-efficiënt op de markt kunnen worden gebracht. Met de TIA-portal (Totally Integrated Automation) integreert Siemens alle automatiseringssoftware binnen één grafische ontwerpomgeving. Onder meer system integrator PIA Service uit Joure werkt met deze portal, en realiseert hiermee maatoplossingen voor productiebedrijven uit de food & beverage-sector. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in de standaardisatie van functieblokken en kan hierdoor snel engineeren.

Steeds eenvoudiger

Aan de hand van recent opgeleverde projecten werden deelnemers bijgepraat over noviteiten binnen de SINAMICS-, SIMOTION- en SIMATIC-series voor aandrijftechnologie, motion control en besturing. Toepassingen waren te bekijken op een minimarkt. In hands-on workshops konden deelnemers zelf ervaren dat onder meer motion toepassingen die in het verleden zeer complex waren tegenwoordig eenvoudig te realiseren zijn. Ook engineeringstaken voor het in bedrijf nemen van frequentieregelaars worden steeds makkelijker. Door de integratie van de SINAMICS frequentieregelaars in de besturing (TIA) heeft men hiervoor geen separate software meer nodig. De intelligentie van servo-systemen verschuift steeds meer van de drive naar het PLC-niveau; het nieuwe S210 servo-systeem is volledig in TIA geïntegreerd. Met de SIMATIC S7-1500 T-CPU heeft Siemens ook het high-end SIMOTION-systeem voor motion control toegankelijker gemaakt voor PLC-programmeurs. Dit alles biedt kansen om ook in tijden van krapte aan programmeurs snel en kostenefficiënt te engineeren.

Inzicht met MindSphere

Net als in de F1-industrie vormen digitaal uitleesbare (aandrijf)componenten ook in de maakindustrie de basis voor optimalisatie. Het analyseren van besturingsdata geeft inzicht in de conditie van de aandrijflijn en legt hiermee de basis voor het verbeteren van de beschikbaarheid, productiviteit en het energieverbruik. Siemens biedt diverse oplossingen om applicaties veilig te koppelen met het cloud-platform MindSphere voor real-time monitoring, besturing, trending en data-analyse. Vanuit de SIMATIC S7-1500 is deze koppeling direct te maken. Er zijn inmiddels diverse apps voor MindSphere ontwikkeld, die te downloaden zijn via de Siemens appstore. Naar verwachting zal het aantal de komende tijd fors toenemen. De digitalisering in de maakindustrie gaat dan ook razendsnel. Zaken als Edge Computing (real time aanbieden van lokale data-analyses), Artificial Intelligence en Augmented Reality (toevoegen van virtuele informatie via bijvoorbeeld QR-codes) zullen de komende jaren een hoge vlucht nemen. Virtueel ontwerpen en in bedrijf stellen en beheer op afstand helpt machinebouwers, system integrators en productiebedrijven het ontwerp- en maakproces te versnellen, reduceert reistijden en dus ook kosten.

Ketensamenwerking

Data-analyse via de cloud geeft ook inzicht in energieverbruik, waardoor productiebedrijven kunnen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Een tip van Siemens: neem afstudeerders aan die zich in deze materie verdiepen. Zij vinden het leuk en brengen ook de nodige kennis mee. “We hebben hier zelf hele goede ervaringen mee”, aldus Simic, die alle ketenpartners aanspoorde om de krachten te bundelen. “Bij automatisering draait alles om samenwerking. Alleen gezamenlijk kunnen technologiebedrijven, system integrators en maakbedrijven de stap maken naar de digital factory.”

Benieuwd hoe ver u al bent op digitaliseringsvlak? Via de TIA Digi Check krijgt u inzicht in het digitale niveau van uw automatiseringsomgeving en ontvangt u tips wat de vervolgstappen kunnen zijn. Doe deze online assessment hier.

Deelnemers aan de Racing Automation Experience konden een rit maken in een Motion Controlled Formule 1 racesimulator. De ‘snelste’ deelnemer ging met een prijs naar huis.

Reageer op dit artikel