Opgegroeid op een aspergebedrijf kent Arno van Lankveld, directeur-grootaandeelhouder van AvL Motion uit Westerbeek, als geen ander de behoeften van deze sector. Zijn bedrijf ontwikkelde in eigen beheer een robot om asperges te oogsten. Deze innovatie zal in april 2019 startklaar zijn voor het nieuwe aspergeseizoen.

Het oogsten van asperges is nu nog handarbeid. Dit moet snel en zorgvuldig gebeuren. Voor telers wordt het steeds moeilijker om oogstpersoneel te vinden, weet Van Lankveld uit ervaring. “Mijn ouders hebben een aspergebedrijf. De personeelsproblematiek in deze sector is de laatste jaren steeds groter geworden. Oost-Europese oogsters blijven weg omdat de economie in hun eigen land beter begint te draaien. In Nederland vind je nauwelijks mensen die willen oogsten.”

Compact en snel

Van Lankveld liep al jaren rond met het idee om een autonome oogstrobot te bouwen. Het afgelopen jaar vond de ontwikkeling plaats. AvL Motion testte de robot op weersbestendigheid en onderwierp hem aan een duurtest. “De machine oogst 16 asperges per strekkende meter waarbij de machine 15 hectare per dag kan oogsten. Deze capaciteit ligt 21 keer hoger dan bij conventioneel oogsten. Aangezien aspergepercelen versnipperd zijn vanwege de relatief hoge grondprijs, hebben we de machine compact gebouwd. Bij het vervoer tussen verschillende akkers past hij op een aanhanger, waardoor men snel van perceel kan wisselen.”

Kwaliteit verzekerd

De door AvL Motion ontwikkelde en gepatenteerde oogstmodules halen de asperges voorzichtig uit het bed, waardoor ze niet beschadigd worden en er nauwelijks zand omhoog komt. Het laden en lossen gaat snel. Het bed blijft homogeen en hoeft niet te worden hersteld na iedere oogst. Grote rupsbanden zorgen ervoor dat de bodemdruk beperkt blijft. “We voorkomen daarmee verdichting van de bodem, wat niet goed is voor de teelt. Een kwalitatieve oogst stond voorop bij de ontwikkeling.”

Siemens levert brein

De robot kan op basis van sensortechniek volledig autonoom rijden en oogsten. Heeft hij het einde van een rij bereikt, dan maakt hij zich klaar om verzet te worden. Met behulp van radiografische afstandsbediening kan hij worden verplaatst naar de volgende rij. Het brein van de besturing is een SIMATIC S7-1500 systeem. “Wij hebben voor Siemens gekozen omdat deze technologie betrouwbaar en wereldwijd leverbaar is. Onze machine moet straks over de hele wereld gaan draaien. Vervangende onderdelen en service moeten snel beschikbaar zijn. Siemens kan dit garanderen. De technologie functioneert naar wens en op de milliseconde nauwkeurig. We kunnen de machine op afstand benaderen om eventuele storingen op te zoeken of te verhelpen.”

Simulatie

In de loods van AvL Motion is een testopstelling ingericht waar de aspergeoogst wordt nagebootst. Zo kan de machine tijdens de winter worden doorontwikkeld. De verzamelcapaciteit wordt verhoogd naar 500 kilo asperges. Er wordt een optie toegevoegd waarmee de folie op hetzelfde bed (in plaats van op het naastgelegen bed) kan worden teruggelegd. De machine kan hierdoor aan het einde van de akker twee, vier of zes bedden overslaan en de akker in een spiraal bewerken. Hij hoeft niet te keren op het kopeinde, wat tijdwinst oplevert. “Begin april 2019 is onze robot helemaal klaar voor de inzet op het aspergeveld, wat zal leiden tot de start van de productieseries vanaf medio juli.”

Reageer op dit artikel