Het Britse zeilteam Land Rover BAR wil de 35ste American Cup winnen en daarmee de Cup weer terugbrengen naar de plaats waar het evenement in 1851 begon: Groot-Brittannië. Siemens PLM ondersteunde het team met software om een innovatieve raceboot, Rita, te ontwerpen.

Met de software van Siemens PLM kan men digitaal ontwerpen simuleren, analyseren en testen gedurende het hele ontwerp- en bouwproces. Dat spaart niet alleen tijd maar helpt ook continu verbeteringen door te voeren. Het team van Land Rover BAR gebruikte Siemens NX voor het ontwerp, Teamcenter voor datamanagement, het Fibersim-portfolio om te kunnen werken met composieten en het Simcenter-portfolio met Femap en STAR CCM+ voor engineering-analyse en computational fluid dynamics (CFD)-analyse.

Digitale twin

De PLM-oplossingen van Siemens creëren een digitale ‘twin’ van de boot. Op basis van virtuele simulatie kan het digitale ontwerp snel worden aangepast en geoptimaliseerd. Diverse disciplines kunnen binnen Teamcenter makkelijk samenwerken. Ze werken met één bron van productdata, zodat wijzigingen meteen worden gezien en doorgevoerd. “Om succesvol te kunnen zijn, moeten teams het ontwerpen en ontwikkelen naadloos op elkaar laten aansluiten”, aldus Tony Hemmelgarn, president en CEO van Siemens PLM Software. “Onze geïntegreerde oplossingen voor de industrie, in combinatie met de expertise van het ontwerp- en raceteam van Land Rover BAR, resulteerden in deze indrukwekkende raceboot van wereldklasse voor het Britse team.”

In totaal heeft het team ruim 85.000 uur ontworpen. Het resultaat is een boot van 15 meter, met meer dan 1200 meter aan bedrading om 190 sensoren en vier videocamera’s met elkaar te verbinden. Het vaartuig is omgedoopt tot Rita tijdens een ceremonie op het eiland Bermuda.

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel