Siemens levert de drives en software voor de MCS-technologie, Festo de mechaniek en lineaire motoren. De standaard componenten waaruit het systeem is opgebouwd zijn eenvoudig te integreren in machines. Ze werken samen met andere assen en functies en passen tussen bestaande kettingbanen en werkstukdrager-systemen.

Meer variatie, korte steltijden

Met de MCS-technologie kunnen op één machine verschillende producten worden gemaakt of verschillende bewerkingen en verpakkingen plaatsvinden. Hierdoor heeft men minder machines en lijnen nodig, wat vloeroppervlakte bespaart. Via recepten in de software kunnen de eigenschappen van de machine snel worden aangepast. De korte steltijden houden de kosten voor het omstellen naar een ander product of verpakking laag en reduceren de downtime.

Korte ontwikkeltijd, minder risico’s

De verschillende onderdelen van het MCS-platform zijn eenvoudig te configureren en aan te passen aan het ontwerp van de machine. Machinebouwers kunnen ze naar eigen inzicht inpassen. Ze gebruiken alleen de onderdelen die ze nodig hebben. Diverse ontwerptools bieden hierbij ondersteuning. Dit leidt tot een snelle softwarematige en mechanische ontwikkeling van de machine. Dankzij de korte ontwikkeltijd blijven de risico’s beperkt. Via standaard oplossingen is eenvoudig de koppeling te maken met Flexlink en andere logistieke systemen.

Kostenvoordeel

Tijdens een gezamenlijke tour presenteerden Siemens en Festo in oktober het MCS-platform bij klanten. Hierbij liepen we door het conventionele ontwerp van 2 productiemachines en bekeken we dezelfde machines vanuit MCS-perspectief. Op die manier lieten we klanten het verschil zien in flexibiliteit, snelheid en kosten. Door de lagere initiële kostprijs van de machine is de terugverdientijd korter. Ook de operationele kosten zijn lager dan bij een conventioneel machineontwerp. Hierdoor kan me een hogere productie draaien.

Meer informatie? Kijk op onze speciale Multi Carrier System website

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel