De laatste jaren maken dedicated handlingoplossingen in de machinebouw steeds meer plaats voor standaardrobots. Bedrijven kunnen op deze manier hun kosten verlagen en hun flexibiliteit verhogen. Siemens heeft de TIA Portal geschikt gemaakt voor robotica, waardoor machine- en robotbesturingen binnen één geïntegreerde engineeringomgeving kunnen worden ontworpen en virtueel getest.

De toepassingsmogelijkheden van robots nemen gestaag toe. Inmiddels zijn standaardrobots veel flexibeler dan dedicated robotoplossingen geworden. Wereldwijd zijn vorig jaar zo’n 300.000 standaardrobots verkocht. De grootste afnemer is de automotive sector, maar vooral in de machinebouw is de robot bezig aan een opmars.

Smart Industry

De integratie van robots binnen machinebesturingen is een belangrijke pijler van Smart Industry. Siemens heeft hiertoe de TIA Portal (Totally Integrated Automation) geschikt gemaakt voor robotisering. Het ontwerpen en testen van machine- en robotbesturingen kan nu plaatsvinden binnen één engineeringomgeving door gebruik te maken van standaard bibliotheken met standaard interfaces. Hierdoor kan men voor de PLC en de robot 1 HMI inzetten. Dit is eenvoudiger voor de operator en bespaart tijd, kosten en levert onderhoudsvoordelen op. Robots van bijvoorbeeld Kuka, Denso, Staubli en Adept kunnen al worden aangestuurd vanuit de TIA Portal. Diverse andere robotfabrikanten zijn deze optie eveneens aan het onderzoeken.

Concurrentiepositie versterken

Deze ontwikkelingen creëren kansen om de concurrentiepositie van machinebouwers te versterken. Mede als gevolg van Internet of Things neemt de complexiteit van machines toe. Versnelde innovatie is nodig om de concurrentie uit Azië het hoofd te bieden, in de pas te blijven met de aangescherpte machinerichtlijnen en in te spelen op de groeiende behoefte aan customized oplossingen. Piet van Dongen, specialist Product Lifecycle Management (PLM) bij Siemens, legt uit hoe de integratie van de TIA Portal met de PLM-oplossingen van Siemens machinebouwers hierbij ondersteunt. “Met onze PLM-software kan men in 3D machineconcepten ontwerpen en vervolgens koppelen aan een PLC van de TIA Portal. Mechanisch, elektrisch en software-ontwerp worden geïntegreerd. Ook het simuleren van de machinebesturing behoort tot de mogelijkheden. Dit leidt tot snellere diagnose en een kortere time-to-market. Men hoeft niet eerst de machine te bouwen om de besturing te testen, maar test de besturing virtueel terwijl men parallel hieraan de machine bouwt. Op het moment dat de machine klaar is, werkt ook de besturing volledig naar wens. Klanten hebben aangeven door virtuele simulatie hun commissietijden met 30 tot 70% te kunnen reduceren.”

Standaardisering

Industrieel automatiseerder Mertisoft heeft ruime ervaring met de NX Automation software van Siemens. Twee jaar geleden bouwde het bedrijf een MX Automation cel met twee Kuka-robots. De robots worden volledig vanuit de PLC bestuurd. “De mogelijkheden van MX Automation worden steeds breder”, vertelt Ron Mertens, oprichter van Mertisoft. “De integratie van de robot en de PLC maakt het kinderlijk eenvoudig om de robot vanuit de PLC te programmeren. Dit is een grote stap op de weg naar meer standaardisatie.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel