In 2008 boorde Siemens de markt van elektrisch aangedreven jacking systemen aan. Varianten op dit hefsysteem voor boorplatformen worden tegenwoordig in diverse sectoren ingezet.

Het was de jarenlange samenwerking tussen Siemens en GustoMSC waardoor het balletje ging rollen. Als ontwerper van offshore units leverde GustoMSC hydraulische jacking systems, die de poten van booreilanden positioneren. Een heleboel bestaande systemen waren aan vervanging toe. GustoMSC vroeg Siemens om mee te denken over het elektrificeren van de systemen.

Bewezen technologie

In jacking systemen komen drie brokken techniek samen: variable speed drives, closed loop control en motoren. Siemens bundelde deze technologie op een slimme manier. De in 2008 bedachte oplossing is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen systeem. Er zijn al 66 elektrische jacking systems verkocht en er zitten nog zo’n 40 projecten in de pipeline.

Voordelen

Elektrisch aangedreven systemen vertonen minder lekkages dan hydraulische systemen. Ze leveren meer meetgegevens op, waardoor componenten beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Zo kunnen de krachten op de tandwielen gelijkmatig worden verdeeld. Tandwielkasten gaan hierdoor minder snel kapot en maken minder lawaai.

Toepassingen

In 2018 verwacht Siemens een honderdtal elektrische jacking systems op het water te hebben dobberen. Ze worden onder meer ingezet om boorplatformen op te tillen en onderhoudsschepen te stabiliseren. “We zijn druk aan het nadenken over nog meer toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan kleinere onderhoudsboten in binnenhavens. Ook die zou je op pootjes kunnen zetten.”

Reacties zijn uitgeschakeld voor dit artikel