Mixed Reality, het toevoegen van virtuele objecten aan de werkelijkheid, is een trend in de industriële automatisering. Siemens Solution Partner Van Doren Engineers wil hierin vooroplopen. Het bedrijf heeft de Microsoft HoloLens direct gekoppeld aan de SIMATIC-PLC waardoor operators op een toegankelijke manier informatie over installaties ontvangen. De nieuwe versie van de TIA-Portal, die later dit jaar door Siemens gelanceerd wordt, biedt mogelijkheden om Augmented- en Virtual Reality te integreren.

Als industrieel automatiseerder en ontwikkelaar van productie-ICT is Van Doren Engineers sterk in productiedatastromen. “Het proces is ons uitgangspunt en hierin zijn data de kern”, vertelt Robbert Boot, projectmanager en MES-consultant. “Data zijn echter pas nuttig wanneer de juiste informatie aan de juiste gebruiker wordt getoond. We onderzoeken al jaren diverse tools die deze visualisatie in de toekomst mogelijk maken. We hebben meerdere Augmented Reality-brillen getest. De Microsoft HoloLens biedt wat ons betreft de beste mogelijkheden. Hij herkent omgevingen, kan een map creëren en virtuele objecten aan een ruimte toevoegen.” Nog voor de Microsoft HoloLens verkrijgbaar was in Nederland heeft Van Doren Engineers hem gekocht in Amerika en is in Nederland begonnen met het ontwikkelen van passende software voor de industrie.

Praten met de PLC

Van Doren Engineers heeft de Microsoft HoloLens direct gekoppeld met de SIMATIC PLC van Siemens. De bril visualiseert op basis van gesproken instructies informatie uit de PLC. Hij zet virtuele objecten – bijvoorbeeld een sensor of bedieningsknop die écht functioneert – vast op werkelijke objecten, waardoor het lijkt alsof ze onderdeel uitmaken van de realiteit. Handig voor system integrators om bijvoorbeeld I/O te testen. “Hiervoor heb je normaliter twee personen nodig: één in het veld en één achter de PLC. Door de koppeling van de HoloLens met de PLC kan dit met één persoon worden uitgevoerd. Je loopt door de fabriek terwijl je door de bril in de PLC kijkt én ermee praat: op basis van woorden worden datablokken uit de PLC omgezet in virtuele objecten. Operators krijgen via de HoloLens de status van installaties en eventuele afwijkingen te zien. Bij een storing kunnen ze instructiefilmpjes oproepen. Onze eigen engineers kunnen via Skype meekijken en aanwijzingen geven bij controles en inspecties. We kunnen zelfs pijlen in beeld tekenen die de operator of monteur ziet.”

Training

Een klant van Van Doren Engineers, die achtbanen bouwt, denkt erover de HoloLens in te zetten voor trainingsdoeleinden. “We nemen de bril en PLC ook mee als we technische presentaties verzorgen op scholen. Daarnaast zijn we met bedrijven in gesprek over een pilot. We kijken vooral naar kennisintensieve branches zoals de scheeps- en vliegtuigbouw. Voor hen kan deze oplossing interessant zijn voor onderhoud en storingsanalyse. Hoogopgeleide technici worden schaarser, terwijl machines steeds complexer worden. Met de HoloLens brengen we meer informatie naar de gebruiker, waardoor deze met minder technische kennis meer handelingen kan uitvoeren. Handig op marineschepen, want de opleiding van operators aan boord is een intensief traject. We zien ook kansen in de warehousing. In warehouses moeten continu de juiste producten worden neergezet op de juiste plek. We hopen snel een partij te vinden die met ons de volgende stap wil zetten.”

Future of SCADA

Ook diverse andere bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van Augmented- en Virtual Reality-toepassingen. Of ze een marktsucces worden, is afhankelijk van de noodzaak die bedrijven en individuele personen voelen om deze technologie in te zetten. “We merken dat nieuwe technologie steeds sneller wordt omarmd”, zegt Zeljko Simic, Team Manager Factory & Proces Automation bij Siemens. “Kijk maar hoe snel we allemaal een smartphone hebben aangeschaft. De eerste keer dat we machines op afstand gingen bedienen was een spannend moment, maar inmiddels doen we het allemaal. De jonge generatie is ermee opgegroeid.” Ook Siemens richt zich op Augmented- en Virtual Reality, Edge Computing, Artificial Intelligence en andere vernieuwende technologieën. In Den Haag bouwt een specialistenteam kennis op rond deze zaken en zet deze om in toegevoegde waarde en use cases.

Dit najaar lanceert Siemens de nieuwe versie van de TIA Portal, waarin ook AR en VR tot de mogelijkheden behoren. Simic: “Wij focussen op de Future of SCADA/HMI. In het verleden waren SCADA-systemen statische schermen waarop je data verzamelde en waarmee je installaties bediende. Bij de Future of SCADA draait het erom de juiste data bij de juiste gebruiker te brengen en data om te zetten in toegevoegde waarde. AR kan hierbij helpen in de vorm van toepassingen voor preventief onderhoud en trainingsdoeleinden. Onze nieuwe TIA Portal-versie brengt AR en VR dichter bij het proces en de gebruiker. We presenteren data op een eenvoudige, toegankelijke wijze aan de operator. Hij hoeft niet meer door te klikken op allerlei schermen, maar krijgt informatie uit de installatie direct in een virtuele omgeving te zien. Dit biedt kansen om de efficiency van het proces te verhogen.”

Over Van Doren Engineers

Familiebedrijf Van Doren Engineers is gespecialiseerd in elektrotechniek, industriële automatisering en het ontwikkelen van intelligente softwareoplossingen die de fabrieks- en kantooromgeving met elkaar verbinden. Alle productieautomatiseringsprojecten zijn op basis van de standaard ISA-95. Opdrachtgevers zijn productiebedrijven en machinebouwers in binnen- en buitenland. Met vijf vestigingen in Nederland zit Van Doren Engineers steeds in de buurt van de klant. In de zesde vestiging in Slowakije worden op grote schaal klant-specifieke panelen gebouwd.

Reageer op dit artikel